Δράσεις

 

Εδώ μπορείτε να διαβάζετε τις δράσεις του σχολείου μας.

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής

 

Κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Με αφορμή αυτή τη μέρα, στο σχολείο μας έγιναν δράσεις με συμμετοχές σε προγράμματα όπως ο «Ταπερίστας», παρουσιάσεις, προβολές ταινιών και βιωματικές δραστηριότητες.

 

Σε μία από αυτές τις δράσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι τάξεις Α’- Β’ και Γ’-Δ’ εργάστηκαν ομδοσυνεργατικά και κατασκεύασαν τις δικές τους μεσογειακές πυραμίδες.

 

Α’-Β’ τάξεις:

 

 

 

Γ’-Δ΄ τάξεις:

 

 

Έχουν περάσει περισσότερα από 60 χρόνια (1960), από τότε που η γνωστή ως «μελέτη των 7 χωρών» (Φινλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα) αποκάλυψε ότι διατροφικές παραδόσεις της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας, που βασιζόταν στην κατανάλωση ελαιόλαδου, οσπρίων, δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ψαριού, άσπρου κρέατος και σπανίως κόκκινου κρέατος, έχουν ευεργετικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην άμυνά μας σε πολλές ασθένειες.

 

Δομή της Πυραμίδας της Μεσογειακής Δίαιτας
Η δομή της Πυραμίδας δε βασίζεται αποκλειστικά στο βάρος των τροφίμων, ούτε στο ποσοστό των θερμίδων από αυτά, αλλά στο συνδυασμό τους, με την επιδίωξη να παρέχεται μια γενική εικόνα της συχνότητας που καταναλώνονται συγκεκριμένα τρόφιμα καθώς και μια ένδειξη για το ποια τρόφιμα θα πρέπει να προεξάρχουν σε μια δίαιτα μεσογειακού τύπου.

 

Έτσι τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Δίαιτας είναι:

 

  • Πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά (καθημερινή κατανάλωση)
  • Ελαιόλαδο, ως το βασικό λίπος.
  • Κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος μόνο μερικές φορές το μήνα ή λίγο συχνότερα σε μικρές ποσότητες
  • Χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση άλλων τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα με εξαίρεση το τυρί και το γιαούρτι τα οποία μπορούν να καταναλώνονται καθημερινά
  • Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών, μερικές φορές τη βδομάδα

 

Περισσότερες πληροφορίες στο: https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3661

 

Πηγή: Υπουργείο Υγείας