Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, η Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Σκοπός της να παρακινήσει τους πολίτες να μετακινούνται είτε μετά πόδια είτε με το ποδήλατο είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν, στην πατρίδα μας την Ελλάδα, κυκλοφορήσει περισσότερα 1.500.000 νέα μοντέλα αυτοκινήτων, επιβαρύνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνοντας τα ατυχήματα και στερώντας, σε περίπτωση πεζοπορίας, τη χαρά της συντροφικότητας από τους μετακινούμενους πολίτες.

          Στον Αγιασμό του σχολείου μας παρευρέθηκε ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου που και φέτος είχε την ευγενή καλοσύνη να μοιράσει τα ειδικά φυλλάδια της Ελληνικής Αστυνομίας που μυούν τους μαθητές σε ασφαλή κυκλοφοριακή αγωγή. Τον ευχαριστούμε!

 

Ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

Σεβαστέ ιερέα

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Αξιότιμε Διοικητά του Αστυνομικού Τμήματος

Αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητοί γονείς

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες

          Όλοι οι γονείς αναζητούν, το καλύτερο για το παιδί τους, ιδιαίτερα στην εποχή μας η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές προκλήσεις. Ποιο όμως είναι το καλύτερο; Ίσως οι γνώσεις, ώστε να μπορέσουν να σταθούν αργότερα, ως ενήλικες, γερά στα πόδια τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με επιτυχία, πραγματοποιώντας τα όνειρά τους και τους στόχους τους. Ίσως οι δεξιότητες, ίσως οι στάσεις, ίσως …

          Θεμέλιο ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης των παιδιών, αποτελεί αδιαμφισβήτητα, ο ρόλος του σχολείου και των δασκάλων. Και είναι μεγάλη η ευθύνη του σχολείου και των δασκάλων να μπορέσουν σήμερα να βάλουν ένα λιθαράκι για όσα το παιδί θα αντιμετωπίσει στην πορεία της ζωής του. Κι εμείς ως Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου, θέλω να πιστεύω πως έχουμε αποδείξει ότι πορευόμαστε πρώτα με αρχές και αξίες και εξωστρέφεια χωρίς να υπολειπόμαστε στο επίπεδο των γνώσεων.

          Αγαπητά μας πρωτάκια. Καλώς ορίσατε. Το σχολείο μας, όπως και κάθε άλλο πραγματικό σχολείο δείχνει, αυτό είναι χρέος, μια ιδιαίτερη φροντίδα για εσάς. Και η φροντίδα αυτή δεν εξαντλείται στην επιλογή της αίθουσας διδασκαλίας ή του καταλληλότερου δασκάλου, αλλά προπάντων στο κλίμα αγάπης, σεβασμού, συμπαράστασης και φιλίας που θα απολαύσετε στο σχολικό μας περιβάλλον.

          Τι θέλουμε από εσάς. Να πορευτείτε με το όραμα του σχολείου που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και στις αξίες του και στη συνέχεια με τις ακούραστες προσπάθειές σας να συμβάλλετε κι εσείς να ανεβάσουμε τον πήχη του σχολείου ψηλότερα. Aς κουβεντιάζουν οι άλλοι για το δικό μας σχολείο.

          Αγαπητοί μαθητές. Ίσως νιώσατε πως γρήγορα πέρασε το φετινό καλοκαίρι. Εμείς το νιώσαμε πως κύλησε αργά. Μας λείψατε. Μας λείψανε οι αγώνες μαζί σας για έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο ειλικρινή, με περισσότερο σεβασμό, με περισσότερη ανοχή, με περισσότερη αποδοχή στο διαφορετικό, έναν κόσμο που επιτέλους θα ανήκει στον άνθρωπο. Σε αυτό λοιπόν θα εστιάσουμε και φέτος. Να σμιλεύσουμε ανθρώπους, με το Α κεφαλαίο. Μας δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να εντοπίσουμε λάθη μας, ώστε να τα διορθώσουμε. Μας δόθηκε ακόμη η ευκαιρία να φτιάξουμε οράματα για τη νέα σχολική χρονιά. Σας καλωσορίζουμε λοιπόν στη νέα αυτή σχολική χρονιά και τις προκλήσεις της.

          Εκλεκτοί συνάδελφοι. Θα μου επιτρέψετε σας παρακαλώ πρώτα να κατευοδώσω την κ. Βάσω Γαζέα που τόσα χρόνια προσέφερε τον καλύτερο εαυτό της στο σχολείο μας και φέτος δεν θα είναι κοντά μας. Το δικαιούται και της αξίζει. Να καλωσορίσω όμως και να ευχαριστήσω τους νέους συναδέλφους, την κ. Ιφιγένεια και τον κ. Άγγελο που επέλεξαν το σχολείο μας για τον πρώτο χρόνο παραμονής τους στο Νομό Καστοριάς. Το σχολείο μας δεν θα σας προσφέρει μόνο τα περισσότερα μόρια αλλά και ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και σεβασμού. Τι προσδοκά το σχολείο από εσάς αλλά και από όλους τους δασκάλους του.

          Ούτε τα βιβλία, ούτε τα προγράμματα, ούτε τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα μπορούν να έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα εάν η καρδιά του σχολείου δεν χτυπήσει δυνατότερα. Κι η καρδιά του σχολείου είναι οι δάσκαλοί του και οι διαφορετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή το χρέος μας προβάλλει εντονότερο.

ü  Ένα tablet, ένα κινητό  έλκουν το ενδιαφέρον των παιδιών μας. Εμείς έχουμε χρέος να κάνουμε το μάθημά μας ελκυστικότερο, πιο ενδιαφέρον στρέφοντας το ενδιαφέρον των παιδιών μας προς τις αξίες και την ευτυχία μέσα από αγώνες.

ü  Ο πολιτισμός μας είναι υλιστικός. Δεν ενδιαφέρεται για τέχνες, γράμματα, πολιτισμό και βιβλία. Το σχολείο, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να ανακαλύψουν πως το πολυτιμότερο και αιώνιο στολίδι είναι η παιδεία του καθενός.

ü  Ο πολιτισμός μας είναι μοναχικός. Κατευθύνει τον άνθρωπο προς το εγώ… Το σχολείο, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τη χαρά της συνεργασίας και της εμπιστοσύνης στον άνθρωπο.

ü  Ο πολιτισμός νοιάζεται για την ευημερία των αριθμών. Αγνοεί επιδεικτικά τον άνθρωπο. Το σχολείο, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους μαθητές μας να ανακαλύψουν πως η κορωνίδα της δημιουργίας, είναι ο άνθρωπος.

ü  Ο πολιτισμός μας μάς εθίζει προς την ευδαιμονία και μάλιστα του εφήμερου. Το σχολείο, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε χρέος να μυήσουμε τα παιδιά μας πως η αγάπη είναι μοναδική και έχει αξία όταν είναι παντοτινή.

ü  Ο πολιτισμός μας, λοιπόν έχει πρώτα ανθρώπους. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Το σχολείο, εμείς οι δάσκαλοι έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να τους αναγνωρίζουν κι αυτοί να αποτελούν τα πρότυπά τους.

ü  Ας μην περιοριστούμε λοιπόν σε μαθήματα ρουτίνας, ας μην εγκλωβιστούμε μέσα στους τοίχους της τάξης μας. Ας κουβεντιάσουμε με τους μαθητές μας κι ας τολμήσουμε να διδάξουμε όχι μόνο γνώσεις αλλά και δεξιότητες, όχι παρωχημένα πράγματα αλλά καινοτόμα κι ας μας διακρίνει γενικότερα η εξωστρέφεια αφουγκραζόμενοι  και τα τεκταινόμενα στην κοινωνία.

ü  Ας σκύψουμε στον κάθε μαθητή και μαθήτρια ξεχωριστά. Ας τολμήσουμε να τους δούμε στα μάτια, ας τολμήσουμε να ανοίξουμε την καρδιά μας και να τους ακούσουμε. Μόνο τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι πως το χρέος μας θα το έχουμε εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

          Και στο χώρο αυτό, τόσα χρόνια, αρμονικά συνυπάρχουμε και συνεργαζόμαστε με σεβασμό τόσο με το Νηπιαγωγείο και την Προϊσταμένη του κ. Σουμέλα, όσο και με τον Παιδικό Σταθμό και τις Υπεύθυνες κ. Μαρία και κ. Ζωή. Και για δεύτερη χρονιά φέτος συνεργαζόμαστε με την υπεύθυνη καθαριότητας του σχολείου μας τη κ. Ελένη. Με πενιχρότατο μισθό προσπαθεί για την υγιεινή των μαθητών μας. Σας ευχαριστούμε.

          Αγαπητοί γονείς. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και περήφανοι για τη συνεργασία μαζί σας. Σας ευχαριστούμε που δεν στέκεστε στα λάθη μας αλλά στις προσπάθειές μας, σας ευχαριστούμε που για το κάθε θέμα που ανακύπτει επιλέγετε να το κουβεντιάζετε μαζί μας. Σας ευχαριστούμε για όλη την πολύπλευρη συμπαράσταση στο έργο μας. Χωρίς τη δική σας συμπαράσταση δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Άλλωστε εσείς πάντα θα είστε οι πρώτοι και καλύτεροι δάσκαλοι των παιδιών μας. Ξεχωριστά «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους τους γονείς που το καλοκαίρι φρόντιζαν τα λουλούδια μας και σε όλους εκείνους που με προθυμία βοήθησαν στην καθαριότητα των κουρτίνων.

          Ιδιαίτερα επίσης πρέπει να ευχαριστήσω το Σύλλογο Γονέων που με κάθε τρόπο και χωρίς να φείδεται προσπαθειών είναι κοντά μας με διακριτικότητα.

Και η χρονιά ξεκινά ίσως με τους καλύτερους οιωνούς.

ü  Το σχολείο μας εντάχθηκε και αυτό στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών. Ευελπιστούμε λοιπόν στην απόκτηση όχι μόνο υλικού αλλά και νέων τίτλων βιβλίων. Και το σχολείο μας διακρίνει ιδιαίτερη η τάση προς τη φιλαναγνωσία.

ü  Θα ήταν σημαντική η παράλειψη εάν στο σημείο αυτό δεν αναφέρω τη μεγάλη δωρεά του ευπατρίδη, με καταγωγή από το Νεστόριο, τον κ. Νικόλαο Νίκλη. Πρόσφερε απολύτως δωρεάν εκατοντάδες βιβλία με αξιόλογες σειρές, όπως του Καζαντζάκη και του Λουντέμη, εγκυκλοπαίδειες όπως η Ιστορία Παπαρηγόπουλου. Και το απαύγαυσμα της δωρεάς τα έπιπλα βιβλιοθήκης που κοσμούν την Α΄ τάξη όπου προσωρινά ελπίζω θα στεγάζεται φέτος η σχολική μας βιβλιοθήκη. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα. Ευχαριστούμε θερμά την οικογένειά του.

ü  Το σχολείο μας εντάχθηκε στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Όλα τα παιδιά θα μπορούν να σιτίζονται στο σχολείο, απολύτως δωρεάν. Ήταν πολλές οι δικές μας προσπάθειες, αλλά η συμβολή του Διευθυντή Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, θαρρώ πως υπήρξε καθοριστική. Και η συμπαράστασή του προς το σχολείο μας, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω δεν εξαντλείται εκεί.

ü  Σύγχρονος εξοπλισμός σχολικού εργαστηρίου

          Εάν σήμερα απολαμβάνουμε ένα αρκετά ασφαλές, σίγουρα όμως καλαίσθητο και πρωτοπόρο σε εξοπλισμό σχολείο, εν πολλοίς το οφείλουμε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δημάρχου κ. Πασχάλη Γκέτζιου. Το σχολείο μας θα φέρει για πολλά έτη τη δική του σφραγίδα.

          Ήταν όμως ευχάριστη η έκπληξη όταν από τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη η κ. Αντιδήμαρχος αρκετές φορές αλλά και ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος αυτοπροσώπως βρέθηκαν στο χώρο του σχολείου για να δουν, να ακούσουν και να λύσουν προβλήματα.

          Το σχολείο έχει τους δικούς του πόρους από το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγκαία της λειτουργίας του. Οι μεγάλοι ηγέτες συνδέουν το όνομά τους με σπουδαία κι αναγκαία έργα. Η κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων είναι απόλυτα αναγκαία αλλά και θα αποτελέσει το μοχλό για περαιτέρω δράσεις του σχολείου. Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως όχι μόνο τη δικαιούμαστε αλλά και μας αξίζει. Αποδείξαμε πως λέμε αρκετά, αλλά πράττουμε πολύ περισσότερα.

Σας ευχαριστώ πολύ

Καλή σχολική χρονιά με υγεία κι ευλογία Θεού

Με τις ευλογίες του σεβαστού ιερέα πατερ Γεώργιου Χουζούρη και τις παρουσίες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημητρίου Σαββόπουλου, του Δημάρχου Νεστορίου κ. Χρήστου Γκοσλιοπούλου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρομάχης Σουκαλοπούλου,  της Αντιδημάρχου κ. Ιωάννας Νταούτη, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου, της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2019-2020 στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου.

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Νεστορίου