21 Σεπτεμβρίου 2020

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 από τον ΟΗΕ για να συμπίπτει με την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού κάθε Σεπτέμβριο. Από το 2001 γιορτάζεται σε σταθερή ημερομηνία, την 21η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου.

«Η διατήρηση της ειρήνης έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που διαθέτει ο ΟΗΕ για να βοηθήσει τις χώρες υποδοχής να πλοηγηθούν στη δύσκολη πορεία από τη σύγκρουση στην ειρήνη. Οι σημερινές πολυδιάστατες ειρηνευτικές επιχειρήσεις καλούνται όχι μόνο να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά και να διευκολύνουν τις πολιτικές διαδικασίες, να προστατεύσουν τους αμάχους, να βοηθήσουν στον αφοπλισμό, την αποστράτευση και την επανένταξη των πρώην μαχητών. υποστηρίζει τις συνταγματικές διαδικασίες και τη διοργάνωση εκλογών, προστατεύει και προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και βοηθά στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου και επέκταση της νόμιμης κρατικής εξουσίας…

Οι δραστηριότητες οικοδόμησης της ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών στοχεύουν στην παροχή βοήθειας σε χώρες που εξέρχονται από συγκρούσεις, μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπής σε συγκρούσεις και θέτοντας τα θεμέλια για βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη…»

Πηγή: https://www.un.org

«Οι διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD) αποτελούν διά βίου νευροαναπτυξιακές AYTISMOδιαταραχές που διαγιγνώσκονται στην πρώτη παιδική ηλικία με αυξανόμενη συχνότητα παγκοσμίως. Τα άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος εμφανίζουν ελλείμματα στην κοινωνική συνδιαλλαγή, τη γλωσσική και μη γλωσσική επικοινωνία, καθώς και περιορισμένες-επαναληπτικές συμπεριφορές, ενδιαφέροντα και κινήσεις. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει και η λειτουργικότητα των αυτιστικών κυμαίνεται από αυτόνομα και παραγωγικά για την κοινωνία άτομα, έως άτομα με περιορισμένη αυτονομία, νοητική μειονεξία και άλλες συννοσηρότητες που απαιτούν συνεχή και πολύπλευρη υποστήριξη. Την τελευταία 20ετία σε όλο τον κόσμο η συχνότητα των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά είναι όχι μόνο αυξημένη αλλά και συνεχώς αυξανόμενη. Σύμφωνα με πρόσφατες διαχρονικές μελέτες στις ΗΠΑ, η συχνότητα του Αυτισμού από 1/110 παιδιά που ήταν το 2009, αυξήθηκε σταδιακά και σήμερα ανέρχεται σε 1 στα 59 παιδιά! Συχνότητα 1/59 παιδιά σημαίνει ότι περίπου 2 παιδιά στα 100 εμφανίζουν Αυτισμό. Ο μέσος επιπολασμός παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2016 εκτιμήθηκε σε 0,7% ενώ στην πλειονότητα των πρόσφατων μελετών η συχνότητα του Αυτισμού κυμαίνεται από 0,8% έως 1,5%. Ένα στα 87 Ελληνόπουλα είναι στο φάσμα του αυτισμού και η αναλογία αγοριών κοριτσιών 4 προς 1».

Η διασπορά των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των 13 Διοικητικών Περιφερειών της Ελλάδας, αλλά και μεταξύ των 54 Νομών της χώρας. Σημαντική διακύμανση μεταξύ Περιφερειών και Νομών παρατηρείται και στην ηλικία πρώτης διάγνωσης του αυτισμού. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την πρώτη επιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα που εκτιμά τον επιπολασμό, τη διασπορά, την κατανομή φύλου και την ηλικία πρώτης διάγνωσης των Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος (ASD) στα παιδιά, σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Την έρευνα πραγματοποίησε η Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής της Β? Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να συμβάλλει στην αποτύπωση της συχνότητας του σοβαρού αυτού νοσήματος και στη δική μας χώρα.

Όπως εξηγεί η Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Παιδιατρικής κα Λωρέττα Θωμαΐδου-Ηλιοδρομίτη, υπεύθυνη της Μονάδας Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και της μελέτης, η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή των 62 Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) της χώρας. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από την Μονάδα Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υποστηρίχθηκε από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και το Νευροαναπτυξιακό Κέντρο Ειδικής Φροντίδας Παιδιών του Πολεμικού Ναυτικού. Διενεργήθηκε κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2019 και Φεβρουάριο 2020 για μερικά ΚΕΣΥ.

Από μελέτες διαχρονικής παρακολούθησης ενηλίκων με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, υπολογίζεται ότι 30-50% των πασχόντων ζουν ανεξάρτητη και παραγωγική ζωή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπαραγοντική αιτιολογία του αυτισμού, καθιστά επιτακτική, την πρώιμη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής, σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία, ώστε τα πάσχοντα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής που θα τους επιτρέψουν την αυτόνομη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/

Ευχαριστούμε τον Δοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νεστορίου για την χορηγία των φυλλαδίων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας για την Κυκλοφοριακή Αγωγή των Παιδιών.KYKLOFORO

Απόσπασμα από συζήτηση του Kορνήλιου Kαστοριάδη με τον Μεξικανό ποιητή και φίλο του Octavio Paz KASTORIADHSστη ραδιοφωνική εκπομπή Répliques της France Culture τον Ιούλιο του 1996.

  • Octavio Paz: Θεμέλιο της δημοκρατίας είναι η πολλαπλότητα των απόψεων, η οποία εξαρτάται από την πολλαπλότητα των αξιών. Σήμερα, όλοι οι θεσμοί της σύγχρονης κοινωνίας και, κυρίως, οι μηχανισμοί της όπως, λόγου χάριν, η αγορά και η διαφήμιση καταστρέφουν την πολλαπλότητα υποτάσσοντας κάθε αξία στις τιμές της αγοράς. Με την έννοια αυτή, η αγορά  μεταμορφώνει την πολλαπλότητα των αξιών σε μια μοναδική αξία, η οποία βασίζεται στη χρησιμότητα και όχι σε κάποια έννοια ηθικής. Σίγουρα, ζούμε σε μια περίοδο εκφυλισμού της δυτικής κοινωνίας· εκφυλισμού που συμπίπτει  με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα είναι η συνύπαρξη των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με τον βαθύτατο μηδενισμό και την κατάρρευση των αξιών. Όλα έχουν υποταχθεί στους νόμους της οικονομίας και της κατανάλωσης. Οι πολίτες έχουν μετατραπεί σε καταναλωτές.
  • Κορνήλιος Καστοριάδης: Την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα θα την χαρακτήριζα «εξαπλωνόμενη έρημο». Για να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποιος εξαπλώνει αυτή την έρημο;», πρέπει να απορρίψουμε όλες τις έως τώρα γνωστές θεωρίες της Ιστορίας. Δεν υπάρχουν πια «συνωμοσίες του μεγάλου κεφαλαίου», δεν υπάρχουν πια «κακοί». Κι όμως, τα πάντα συντρέχουν προς την ίδια κατεύθυνση: τη διαφθορά, που έχει πλέον γίνει συστηματική· την αυτόνομη εξέλιξη, την τεχνο-επιστήμη, που κανείς δεν ελέγχει· και βεβαίως, την αγορά. Σήμερα, δεν μας απασχολεί πλέον εάν τα προϊόντα που παράγουμε είναι χρήσιμα. Το μόνο που μας απασχολεί, είναι εάν θα πωληθούν και ίσως ούτε καν αυτό, διότι ξέρουμε ότι, έτσι κι αλλιώς, θα πωληθούν μέσω της διαφήμισης.

Για τη συνέχεια πατήστε εδώ