Δευτέρα 12 Ιουνίου, 10:00πμ και οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νεστορίου μπαίνουν στην αίθουσα της Α’ τάξης για να παρακολουθήσουν τα παιδιά τους στην παρουσίαση σχολικών προγραμμάτων που ολοκληρώθηκαν την φετινή χρονιά.

Το ξεκίνημα έγινε με την Α’ και Β’ τάξη οι οποίες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς δούλεψαν γύρω από το θέμα της ποίησης. Η δασκάλα κ. Πετρούλα Παπαμιχαήλ, μέσα από μία πολύ όμορφα δομημένη παρουσίαση, μίλησε σε μικρούς και μεγάλους για την αξία της ποίησης και για το πώς λίγοι μόνο στίχοι μπορούν να εκφράσουν τόσο μεγάλες ιδέες και τόσο δυνατά συναισθήματα. Έγινε παρουσίαση των εργασιών των μαθητών και των όσων αυτοί δημιούργησαν με παιχνίδια της γλώσσας και των λέξεων. Οι μαθητές της Α΄ και Β’ τάξης εναλλάσσονταν υπό την καθοδήγηση της δασκάλας κ. Βασιλικής Γαζέα, έλεγαν τα κείμενα και τα ποιήματα τους και όλα αυτά συνοδεύονταν από μουσικές και τραγούδια σε στίχους μεγάλων μας ποιητών. Η μουσικός του σχολείου, κ. Μαριάννα Βρέκουλου, έφερε το καλοκαίρι με το αρμόνιο της συντονίζοντας τους μαθητές των δύο τάξεων σε τρία όμορφα τραγούδια. Η πρώτη παρουσίαση έκλεισε όταν οι μαθητές των δύο πρώτων τάξεων χόρεψαν το «Δελφινοκόριτσο» και ευχήθηκαν σε όλους «Καλό Καλοκαίρι».

Τη σκυτάλη πήραν οι τάξεις Γ’ και Δ΄ οι οποίες μέσα από μια πλούσια παρουσίαση με πολλά επιστημονικά στοιχεία μίλησαν για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Ο λύκος, η αρκούδα, η χελώνα καρέτα-καρέτα και η φώκια μονάχους-μονάχους ήταν το επίκεντρο μελέτης των μικρών επιστημόνων. Εργασίες, παροιμίες, ζωγραφιές σε κάδρο ήταν κάποιες από τις δράσεις των μαθητών και όλα αυτά υπό τον συντονισμό του δάσκαλου κ. Πέτρου Πατσούρη. Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αυτό είχε επιτυχώς παρουσιαστεί στο φετινό μαθητικό συνέδριο του Μαΐου. Υπήρχε επίσης κι ένα δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν και το οποίο παρουσίασαν οι μαθητές της Γ’ και Δ΄ τάξης, με θέμα τους Μεγάλους Έλληνες. Ανάμεσα από τους πολλούς επέλεξαν να μας μιλήσουν για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον βασιλιά της Μακεδονίας, τον Γεώργιο Παπανικολάου στον οποίο οφείλεται η ύπαρξη του τεστ ΠΑΠ, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την ηγετική αυτή μορφή της Επανάστασης του 1821 και τέλος τον αρχαίο φιλόσοφο Σωκράτη.

Την ημέρα έκλεισαν με τις παρουσιάσεις τους οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τρία προγράμματα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την καθοδήγηση του δάσκαλου κ. Γιώργου Μπεροπούλη. Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε στα λογοτεχνικά βιβλία που έχει γράψει η συγγραφέας κ. Έλενα Αναστασοπούλου και οι μαθητές προέβαλαν μέρος των δράσεων που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του προγράμματος φιλαναγνωσίας. Επίσης, με την βοήθεια ενός λογισμικού έγινε μία πολλή ενδιαφέρουσα παρουσίαση του προγράμματος για την ActionAid. Οι μαθητές μίλησαν για την διαφορετικότητα, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους και στοιχεία της εμφάνισης και του χαρακτήρα τους. Και πίσω όλα αυτά υπήρχε ως άκουσμα το μουσικό κομμάτι που οι ίδιοι οι μαθητές επέλεξαν να τους εκφράζει.  Τέλος, έχοντας λάβει πολύ θετικά σχόλια για την παρουσίαση τους στο φετινό μαθητικό συνέδριο του Μαΐου, οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης μας μετέφεραν πλούσιες πληροφορίες για τα σχολεία του Άνω και Κάτω Νεστορίου και τα τότε σχολικά χρόνια, πληροφορίες οι οποίες προέκυψαν κυρίως μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων όπως πχ δασκάλων που εργάστηκαν στα σχολεία αυτά.

 Βίκυ Κιόρα

 

flickr - Παρουσίαση Προγραμμάτων Σχολικό Έτος 2016-2017

Pin It